fbpx

20% på alle skydedøre og skydedørsgarderober

Forstå lyddæmpning med akustikpaneler

Vi hører med det samme, om lyden er god eller dårlig, og mærker straks om akustikken i lokalet er rar eller kastes omkring os. Alligevel er lyd en diffus størrelse, og har vi udfordringer med den i hjemmet, kan det derfor være svært at vide, hvordan problemet løses bedst.

Insight Interior er specialister i at sikre et behageligt lydniveau i både nye og ældre boliger. Vores stilrene akustikpaneler har en lyddæmpende effekt, som samtidig skaber en varm atmosfære i rummet. Hvordan de to ting forenes, fordyber vi os i her, hvor vi forklarer dig, hvordan vores paneler fungerer.

Lydbølge

Lydens hastighed

 

 Det går stærkt! Med intet mindre end 1.224 km/t (eller 340 m/s) bevæger lyden sig igennem luften, og passerer problemfrit både vandrette og lodrette flader. Er overfladerne glatte eller hårde, forstærkes og reflekteres lyden endnu kraftigere, så du opfatter den som et ekko, der kastes omkring dig.

I de moderne hjem er store, glatte flader dominerende, og netop derfor oplever mange udfordringer med akustikken. Jo flere hårde overflader, der er i rummet, jo længere tid er lyden om at dø ud. Det kalder man efterklangstid, og er den lang, vil akustikken ikke være optimal.

Vores akustikpaneler absorberer den lange efterklangstid, og skaber en behagelig lyd uden ekko.

Lang og kort efterklangstid

 

Efterklangstiden beskriver, hvor lang tid det tager, fra lydkilden stopper, til lyden dør ud i rummet. I biografer med avancerede surroundsound-lydanlæg er efterklangstiden kort (cirka 0,3 sekunder), fordi rummet er konstrueret til at absorbere lyden og give den perfekte filmoplevelse.

Derimod er efterklangstiden lang i de store katedraler, hvor ekkoet ruller omkring os i op til 7 sekunder. Det lyder umiddelbart ikke af meget, men effekten er markant, når du står midt i rummet. Forestil dig, hvordan det ville lyde i din stue…

 

Bryd den lange efterklangstid med akustikpaneler

Når lyden bliver hængende i rummet, taler vi automatisk højere for at overdøve larmen, men desværre forstærker det blot baggrundsstøjen, som bliver endnu sværere at skære sig igennem. Det er en dårlig spiral, som kan være vanskelig at bryde uden akustikpaneler.

Den optimale efterklangstid afhænger af rummets funktion. I et auditorium, hvor man taler til mange mennesker, er det optimalt med en lang efterklangstid, mens det modsatte gør sig gældende på en læsesal. I dit hjem vil du opleve, at en efterklangstid på mellem 0,5-0,7 sekunder er den mest behagelige.

Diffus lydbølge
Diffus lydbølge

Absorption og diffusion: Når lyden spreder sig

 

Hårde overflader reflekterer lyden, mens bløde genstande som polstrede møbler, tæpper eller senge med dyner og puder absorberer eller opsuger lyden. I et rum med mange møbler, billeder på væggen og tæpper på gulvet vil efterklangstiden være kort og akustikken føles behagelig.

Lyd brydes og spredes i alle retninger, når den rammer genstande med en ujævn overflade. Det kalder vi med et fagudtryk, at lyden diffuserer, og det betyder, at lyden ikke længere har volumen til at reflekteres i lokalet og skabe ekko. Alle genstande uden glat overflade forbedrer dermed akustikken, og det er præcis det, vores paneler understøtter.

Akustikpaneler absorberer lyden

 

Akustikpaneler monteret med bagvedliggende mineraluld absorbere lyd og nedsætter efterklangstiden til 0,5 sekunder.

Har du store akustiske udfordringer, anbefaler vi, at du vælger løsningen med mineraluld.

Paneler, der monteres direkte på væg eller loft har en støjdæmpende effekt på grund af deres ujævne overflade, som gør lyden diffus.

 OBS! Panelerne er ens på forsiden, også selvom de har en akustikfræsning på bagsiden.

Panel uden akustikfræsning spreder lyden
Akustikpanel - forside
Panel med akustikfræsning absorberer lyden
Akustikpanel bagside

OBS! Paneler er ens på forsiden - uanset om de er har akustikfræsning på bagsiden.

Lyddæmpende paneler på vægge og loft

Hvor skal akustikpaneler placeres?

 

Lyd bevæger sig vandret og lodret, og netop derfor kan vi placere de støjdæmpende akustikpaneler på både væg og loft. Du vil opnå præcis den samme effekt, for det afgørende er, om panelerne placeres over for hinanden eller dækker flere flader og vinkler.

 

Hvilken løsning du bør vælge, afhænger af, hvordan dit hjem er udformet, og hvilke akustikproblemer du oplever. Vi sørger naturligvis for, at panelerne får den rigtige placering, så du opnår det støjdæmpende resultat, du ønsker.

Lad os hjælpe dig

Kontakt os i dag og book et uforpligtende besøg.

Scroll to Top
Book et uforpligtende besøg

Lad os give dig indsigt

25 års erfaring med indretning og interiør
Ring på: 99 600 166